BEST FRIENDS : Miyoko And Fukumaru The Cat

Miyoko menjumpai kucing putih ini semasa beliau melakukan kerja di kebun . Beliau menamakannya "Fukumaru" .. Kini beliau sudah berusia 87 tahun dan sudah 8 tahun Fukumaru hidup bersama beliau dan sering mengikutnya ke kebun.“Seorang wanita masuk neraka kerana kucing. Ia menahannya hingga mati. Ia masuk neraka kerananya, kerana ia tidak memberinya makan sebab ia menahannya, dan tidak membiarkannya makan serangga-serangga tanah.”Hadith riwayat Bukhari.
Sama-samalah kita mengelakkan diri dari menyeksa binatang, lebih-lebih lagi menyeksakan mereka dengan api.  Sesungguhnya tidak ada yang berhak menyiksa dengan api selain Rabb (Tuhan) pemilik api.” Hadith Riwayat Abu Dawud, hadits shahih.

WANIEY : Non Muslim pun tau hargai kucing, inikan pula kita yg Islam, dapat pahala lagi kalau berbuat baik dengan kucing ataupun binatang lain.. Bukan suruh ambik jaga pun tapi skurang2nya hulur sikit makan pun dah cukup ... tak perlu nak bertindak zalim !


9 Responses to "BEST FRIENDS : Miyoko And Fukumaru The Cat"

 1. bahagia nampak Fukumaru n Nenek Miyoko :) kek besday pun bentuk kucing ^^

  ReplyDelete
  Replies
  1. nenek Miyoko sunyi la 2, nsib baik ada Fukumaru :)

   Delete
 2. dah macam kawan dah,.sgt awesome,!

  ReplyDelete
 3. Kucing antara haiwan yang blh jd teman setia manusiakn....

  ReplyDelete
 4. sekor atau sepasang kucing masih okay nak bela tp kalau berlebih boleh merimaskan keadaan..serius, pcl penah alami...mungkin tak sesuai dgn kehidupan pcl..bukan tak suka kucing tapi tak sanggup mampu.

  ReplyDelete
 5. x pe pcl, asalkan kita tak zalimi mereka :)

  ReplyDelete
 6. subhanallah,, ini baru kisah yg mengharukan,, seekor kucing yg sangat perasa,, the best betul ,, Salam Blogwalking

  ReplyDelete