Isu KWSP : Had Umur 100 Tahun Adalah Pilihan

Isu KWSP : Had Umur 100 Tahun Adalah Pilihan

Selain isu GST yang sedang hangat diperkatakan isu tentang KWSP juga tidak kurang hebatnya. Beberapa cadangan penambahbaikan yang ingin dibuat oleh pihak KWSP mendapat pelbagai reaksi dari rakyat terutama mereka yang mencarum dalam KWSP atau EPF ini. Jadi mari kita kupas sedikit Isu KWSP : Had Umur 100 Tahun Adalah Pilihan ini melalui berita yang dipetik dari Awani.

Inisiatif penambahbaikan yang dicadangkan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berkaitan melanjutkan bayaran dividen daripada umur 75 sehingga 100 tahun hanya melibatkan ahli-ahli yang memutuskan untuk terus menyimpan walaupun telah layak membuat pengeluaran penuh.

Menurut kenyataan dikeluarkan hari ini, ahli yang ingin mengekalkan simpanan akan terus menerima pembayaran dividen sehingga berumur 100 tahun dan boleh membuat pengeluaran pada bila-bila masa.

"Bagaimanapun, bagi simpanan yang tidak dituntut selepas 100 tahun akan dipindahkan ke Pendaftar Wang Tak Dituntut," jelas kenyataan itu.

KWSP menegaskan bahawa cadangan tersebut juga tidak berkaitan dengan pilihan untuk menyelaras umur pengeluaran dengan umur persaraan minimum 60 tahun.

Menerusi cadangan menyelaras umur pengeluaran itu terdapat dua pilihan iaitu menganjakkan umur pengeluaran penuh daripada 55 ke 60 tahun secara berperingkat dalam tempoh 15 tahun.

Pilihan kedua pula adalah untuk mengekalkan pengeluaran pada umur 55 tahun untuk simpanan sedia ada dan memperkenalkan pengeluaran umur 60 tahun bagi mereka yang terus bekerja dan mencarum selepas umur 55 tahun.

0 Response to "Isu KWSP : Had Umur 100 Tahun Adalah Pilihan"

Post a Comment